Hjemmelavede Burger + Burgerboller
Til 4 burgers og 12 burgerboller (kan fryses ned)
Ingredienser:
Burgerbøffer:
600 gram hakket oksekød
Salt og peber
Burgerboller:
450 gram hvedemel
1 tsk. salt
2 tsk. sukker
50 gram gær
75 gram smør
3 dl mælk
Til tilberedning:
Lidt ekstra mel til bordet
Æg til pensling
Evt. sesamfrø
Fremgangsmåde
Burgerbøf:
Tag det hakkede oksekød ud på et skærebræt og fordel det i lige store dele. Drys derefter salt og friskkværnet peber over kødmassen og begynde at forme kødet til kugler.
Sørg for at nærmest ælte kødet, så du får fedtet fra kødet til at arbejde og binde bøffen sammen. På den måde slipper du for at bøffen falder fra hinanden.
Tænd en pande på max. varme og tilføj fedtstof (kan også laves på en grill). Når panden er varm, lægges bøfferne forsigtigt på panden. Vend bøffen efter ca. 3 minutter. Bøffen er færdig, når der begynder at pible lidt saft ud på toppen af bøffen.
Burgerboller:
Det er nemmest at lave dejen i en røremaskine - men du kan også bruge håndkraft.
Lun mælk i en skål og blødgør smør.
Tilføj den lune mælk til en skål og smuldr gær ud i den lune mælk. Rør gæret grundigt ud, så den får lov til at arbejde.
Tilføj hvedemel i skålen og slå æg ud. Derefter æltes dejen videre ved lav hastighed.
Når du har en jævn masse, tilføjes salt, sukker og det blødgjorte smør. Derefter æltes dejen i 10 minutter. Fortvivl ikke, hvis du synes dejen er tynd.
Drys hvedemel ud på bordet og flyt dejen fra skålen og ud på bordpladen. Fold nu dejen sammen et par gange og læg tilbage i skålen.
Sæt plastfilm over skålen og lad dejen hvile i 20-25 minutter.
Efter de 20 minutter deles dejen ud i lige store dele (husk, der er til 12 burgerboller her).
Find en bageplade med bagepapir og sæt burgerbollerne med god afstand til hinanden.
Læg et viskestykke over bagepladen og lad bollerne hæve i 30 minutter.
Efter de 30 minutter: Pisk et æg sammen og pensl toppen af bollen - drys her evt. med sesamfrø (kan undlades). Tænd nu ovnen på 220 grader under- og overvarme.
Når ovnen er varm. bages bollerne i 10 minutter. Hold øje med, at de ikke bliver for mørke.
Tag bollerne ud og lad dem hvile i 5 minutter. Du er nu klar til at tilføje burgerbøf og andet tilbehør til din burger.
Se også: Hjemmelavede sprøde fritter
Forslag til topping og tilbehør:
- Hjemmesyltede rødløg
- Hjemmesyltede agurker
- Hjemmerørt mayo