Brødknive i Damaskus Stål

Skær gennem sprødt brød og udforsk køkkenets mangfoldighed med vores damaskusstål brødknive, hvor æstetik og præcision mødes i perfekt harmoni.
949 kr.
1.099 kr.
1.199 kr.
Sorter ved
  • Fremhævet
  • Bestsellere
  • Alfabetisk, A-Å
  • Alfabetisk, Å-A
  • Pris, lav til høj
  • Pris, høj til lav
  • Dato, ældre til nyere
  • Dato, nyere til ældre
Bedste brødkniv

Brødkniv - en game changer for dit bagværk

Brødkniv, franskbrødskniv eller brødsav - kært barn har mange navne, og brødkniven er i sandhed et kært barn, der er en fundamental kniv i din knivsamling. Meningen med specialknive, som denne, er, at de løser en meget specifik opgave i køkkenet - og i nogle tilfælde ved spisebordet, ved morgenmaden eller ved den overdådige brunch servering. Her er brødkniven ingen undtagelse, da den, som de fleste nok ved, bruges til alt, der har med brød at gøre. 

I de fleste tilfælde, er brødkniven kendetegnet ved at have et markant anderledes knivblad end de andre knive i din knivsamling. Knivbladet er langt og smalt og knivsæggen er savtakket, så du nemmere kan få fat på den sprøde skorpe og også skære igennem de hårdere kerner i dit rugbrød. 

Selvom navnet tydeligt indikerer, hvad kniven skal bruges til, så løser den også andre opgaver. Savtakkerne er utroligt behjælpelige, når du skal hakke en masse nødder på dit skærebræt, da de nærmest griber fat i den hårde nød. På den måde flyver de ikke rundt om ørerne på dig. 

Derudover kan du også bruge brødkniven til at skære grønt, hvor overfladen er glat - det kunne være en tomat, hvor savtakkerne får fat i skallen første gang og saver sig lige igennem, så du får pæne og ensformige skiver til din tomatsalat eller lignende. 

udvalg af brødknive

Hvornår er en brødkniv god?

Uanset om det er en bolle, et rugbrød eller et foccacia brød, så er brødkniven en trofast makker, når du skal have skåret brød i skiver eller stykker. Det kan virke simpelt, og det er det nok i virkeligheden også, men ethvert køkken har en brødkniv, så hvorfor ikke finde én, der er rigtig god?

En brødkniv skal have en god længde - gerne omkring 20-23 centimeter. Det giver mere knivblad at arbejde med og du skal ikke save frem og tilbage 20 gange, for at få en skive rugbrød. I stedet kan du bruge hele knivens længde og efter 2 ture, har du en flot og ensartet brødskive.

Dernæst er savtakkerne, som nævnt, vigtige. Her kan du både se på hvor mange der er, men også hvordan de ser ud. Jo kraftigere og dybere savtakkerne ser ud, desto mindre kraft skal du bruge, når du skærer. Det vil dog give flere krummer og kan være voldsomt ved blødt bagværk, i forhold til hvis du vælger en med blødere savtakker.

For at kunne kontrollere de skarpe savtakker, er det essentielt med et godt håndtag. Du skal have fuld kontrol over den lange kniv - både for at kunne få nogle flotte skiver af dit rugbrød, men også for at du ikke skal bekymre dig om at skære rigtig mange skiver at selvsamme rugbrød. 

Derfor har vi designet brødknivene i både vores Classic, North og Legacy kollektioner med et ergonomisk sikkert og korrekt skæfte i kvalitetsmaterialer. Det har vi faktisk på alle vores knive, da vi ved, hvor vigtigt det er, når man bruger en kniv hver eneste dag - uanset om du er fritidskok i hjemmet eller du står som professionel restaurantkok.

Dernæst er skæftet lavet i henholdsvis pakka, palisander, ibenholt træ, som både er smukt at kigge på, men det er ligeledes utroligt holdbart. Du har dermed en kniv i en levetid, hvis du blot opbevarer den forsvarligt - og ikke i en skuffe, hvor den rasler rundt med alle dine andre knive.

brødknive

Franskbrødskniv: Luftige skiver på morgenbordet

Du har lige taget et friskbagt franskbrød eller nybagte boller ud af ovnen. Det har fået lov til at stå og sætte sig, mens duften breder sig i hjemmet. Der er fundet en lækker smør, din favoritost, en god spegepølse og måske noget chokoladepålæg frem, som du glæder dig til at sætte tænderne i sammen med en god skive, at det lune franskbrød.

Men da du skal til at skære brødet ud er skorpen så hård, at din sløve brødkniv end ikke kan komme igennem det - og du kan heller ikke bruge for mange kræfter, fordi så bliver brødet trykket helt sammen, og skiverne bliver tykke eller tynde og helt skæve. Det kan du undgå, hvis din brødkniv er skarp og du udnytter savtakkerne.

Det er nemlig fint, at der er mange savtakker, men hvis ikke kniven er skarp, så hjælper de ikke. Hele pointen ved en brødkniv er, at du skal save dig igennem, så gnidningsfrit som muligt. Lad være, at bruge for meget af din vægt, men kør i stedet stille og roligt gennem brødet og lad savtakkerne arbejde. Så får du ensartede skiver af brødet og alle er glade.

brødkniv i skarpt damaskus stål

Brødsav dig igennem lækkert bagværk

Navnet brødsav er ikke så udbredt i private hjem, da den i høj grad er anvendt hos bagere og i restauranter, der håndterer større bagværk. Brødsaven er kendetegnet ved et meget langt knivblad, så du kan skære igennem et stort stykke brød, men i restaurationsbranchen er det også anvendt i forbindelse med udskæring af store stykker råt kød.

Hjemme i privaten kan vi anbefale, at du bruger en brødsav til eksempelvis flæskestegen eller en italiensk rullesteg, der har sprøde svær på. Her undgår du at sammenpresse stegen - og dermed trykke alt saften ud - fordi de små savtakker saver sig igennem det hårde ydre. 

Meningen er altså, at du ikke skal bruge dine kræfter på at skære, i stedet skal du lade kniven gøre arbejdet for dig. Så længe din brødsav er skarp, så glider saven lige igennem efter blot et par ture frem og tilbage - og du har smukke skiver af din porchetta, din surdejsbolle eller et franskbrød.

keramisk strygestål

Slibning af savtakket brødkniv

Som alle andre knive, trænger knivsæggen somme tider til at blive slebet, så den forbliver skarp og skærer optimalt. I forhold til knive med et glat skær, som alle vores andre knive har, er slibning af savtakkede knive en lidt større udfordring. Du kan godt selv slibe på en brødkniv, det kræver blot lidt tålmodighed og øvelse.

Det eneste, du skal bruge, er et stykke strygestål. Det er vigtigt, at strygestålet er relativt tyndt, da det bedre kan komme ind mellem takkerne og skærpe knivsæggen. Hos Cuisine Lab tilbyder vi blandt andet det ovale strygestål, der på den smalle led, kan komme ind mellem selv de tætteste savtakker.

Dernæst tager du strygestålet i din foretrukne hånd, så du har fuld kontrol over det, og kniven i din svage hånd, fordi den skal du ikke bevæge under slibningen. Så placerer du strygestålet mellem to savtakker og så stryger du 10-20 gange på mellem alle savtakkerne, alt efter hvor sløv din kniv er.

Når du har taget alle savtakkerne, placerer du den anden side af knivbladet fladt på strygestålet, så kniven er så flad mod stålet som muligt og så stryger du 1-2 gange for at fjerne eventuelle kanter, der måtte være kommet på kernestålet efter slibning af savtakkerne.

Det er altså ikke svært, det kræver bare en god portion tålmodighed, da der som regel er en del savtakker på en brødkniv og alle skal klares enkeltvis.