Strygestål

Forvandl dine knive til præcisionsredskaber med vores ergonomiske, diamant- og keramiske strygestål, som holder dine knive skarpe og klar til enhver kulinarisk udfordring.
699 kr.
1.198 kr.
Spar 50%
349 kr. 699 kr.
599 kr.
499 kr.
Sorter ved
  • Fremhævet
  • Bestsellere
  • Alfabetisk, A-Å
  • Alfabetisk, Å-A
  • Pris, lav til høj
  • Pris, høj til lav
  • Dato, ældre til nyere
  • Dato, nyere til ældre
strygestål

Hvad er et strygestål?

Strygestålet består af en metalstang, der enten er belagt med diamant eller lavet af keramisk materiale, der er presset enormt hårdt sammen, således det nærmest skaber en overflade som sandpapir. For enden af metalstangen har vi hos Cuisine Lab sat et ergonomisk håndtag, i enten smukt palisander træ eller ibenholt træ, med en lille beskyttelsesmekanisme, der sikrer at du ikke skærer dig i hånden. Du står med en potentielt meget skarp kniv, så der sidder to stykker metal mellem skæfte og slibestangen, så du ikke kommer til at stryge for tæt på din hånd.

Et stykke strygestål bruges til at rette knivsæggen op, så du har en helt jævn og skarp knivsæg, der kan skære igennem alt, hvad du udsætter den for. Knivsæggen bliver uundgåeligt sløvere efterhånden som du bruger den og du kan således gøre den skarp igen ved at bruge et stykke strygestål.

Der findes mange forskellige variationer af strygestål, men da vores knive har en hårdhed på over 60 HRC på Rockwell-skalaen, har vi valgt kun at have strygestål, der kan håndtere den hårdhed. Begge typer strygestål er effektive ved hårde knive, men diamant strygestålet er i særklasse til knive, der har en høj hårdhed på Rockwell-skalaen, som japanske eller damaskus knive.

Keramisk strygestål eller diamant strygestål?

Det kan virke lidt forvirrende, at der findes flere forskellige typer strygestål, fordi er et strygestål ikke bare et strygestål? Det er det næsten, men ikke helt. Hos Cuisine Lab har vi fokus på det keramiske strygestål og diamant strygestålet. De er de mest gængse typer og de dækker samtidig langt de flestes behov, også selvom dine knive er japanske eller blot har en ekstraordinær hårdhed. Det ene er ikke bedre end det andet, de har blot forskellige kvaliteter og udfordringer. Så hvad er egentlig forskellen? Det giver vi dig svaret på.
keramisk strygestål

Keramisk strygestål - allrounderen til alle knive

Det keramiske strygestål er perfekt til alle dine knive hjemme i privaten. Det består af keramisk materiale, i mange tilfælde sand, som er presset hårdt sammen, så overfladen er både hård og ru. Det skal være hårdt for at kunne modstå kernestålets hårdhed og det skal være ru for at fange knivsæggen og slibe den forsigtigt op. 

Hvis strygestålet er lavet i et blødere materiale, så vil du blot sløve din kniv endnu mere. Du kan bruge keramisk strygestål til knive med en hårdhed på op til 62 HRC, hvilket gør keramisk strygestål perfekt til langt størstedelen af de knive, vi kender i vesten - faktisk til alle andre knive, end det vi kalder japanske knive.

diamant strygestål

Diamant strygestål - perfekt til japanske knive

TIl de japanske knive, eller knive med en ekstremt hård kerne, vil vi anbefale at bruge et diamant strygestål. Diamantbelægningen giver dig mulighed for at stryge knive med en hårdhed på op til 67 HRC, hvilket vil sige, at du også kan skærpe de japanske knive, der som oftest ligger lige omkring 65-67 HRC.

Det betyder også, at et diamant strygestål sliber dine knive næsten som ved en slibesten. Den er utroligt effektiv og du kan få næsten lige så skarpe knive som hvis du genopsliber dine knive med en slibesten - forskellen er, at du har det hele i hånden, du skal ikke vente på at fugte slibestenen og du kan gøre det lige inden madlavningen. 

Gældende for begge typer strygestål er, at du ikke behøver være hård eller voldsom, når du stryger. Både diamant belægningen og det keramiske strygestål er så effektive, at du blot skal bruge knivens egen vægt og stryge den langs slibestangen.

strygestål og slibestål til sløve knive

Slibestål der giver skarpe knive hver dag

Livet er ganske enkelt for kort til døve og sløve knive, der ikke kan bryde igennem skallen på en tomat eller skære igennem et stykke kød uden du skal bruge en masse vold. I stedet bør dine knive glide lige igennem råvaren - uden du skal bruge kræfter eller energi på det. Der er en meget simpel løsning på dine uskarpe knive. Det eneste du skal bruge er et stykke strygestål og den kniv, du gerne vil bruge til madlavningen.

Du har med stor sandsynlighed set et strygestål før, men du har måske ikke rigtigt tænkt over det. Det er et redskab, der bliver brugt i mange reklamefilm, ofte i slow motion, hvor kokke skal vise stryger deres kniv inden de snitter et løg eller skærer et stykke kød. Det ser så blæret og professionelt ud, at man bare lige sådan stryger sin kniv. 

Det kan du også få i dit køkken og lære at skærpe dine knive inden du skal bruge dem til din madlavning. Det er nemt at gøre, det tager kun 2-3 minutter og du vil få en helt frisk og skarp kniv at arbejde med. Så er det slut med at knuse tomaten under knivbladet og fuldstændig maltraktere et stykke kød.

Strygestålet er en essentiel del af dit køkken, fordi hvad er dine knive værd, hvis de ikke er skarpe? Hos Cuisine Lab tilbyder vi både keramisk strygestål og diamant strygestål, så du kan skærpe selv de hårdeste knive uden problemer - og du kan på den måde have én kniv resten af dit liv.

Sådan bruger du et strygestål

Sådan bruger du et strygestål til dine knive

Det er faktisk relativt simpelt at bruge et strygestål, men det betyder ikke, at det er nemt. Det er simpelt, fordi du blot skal stryge din køkkenkniv langs slibestangen uden brug af kræfter. Kniven gør selv sit arbejde. Det skal du blot gøre på begge sider af kniven.

Mange oplever, at det kan være nemmere at bruge et ovalt strygestål, hvor der er en større overflade at placere og vinkle kniven på, men det er helt op til personlig præference, hvilken form slibestangen skal have for dig. 

Du kan koge brugen af strygestålet ned til 8 steps:

  1. Grib fat om håndtaget på strygestålet med din svage hånd og kniven i din stærke hånd
  2. Placer knivens hæl i en 10-20 graders vinkel på strygestålet tæt ved håndtaget
  3. Stryg nu kniven i en glidende bevægelse fra knivens hæl til spids langs strygestålet.
  4. Placer igen kniven tæt ved strygestålets håndtag og stryg endnu en gang
  5. Fortsæt i 10-20 strøg (afhængig af kniven) og skift nu til den anden side af kniven
  6. Stryg samme antal gange som på første side af kniven
  7. Skyl kniven under rindende vand og tør af med et rent viskestykke
  8. Du har nu en skarp knivsæg og du er klar til at kokkerere!
Cuisine Lab strygestål og slibesten. Korrekt vedligeholdelse af dine køkkenknive

Skarpe knive hver eneste dag

Strygestålet er en snydekode til at have skarpe knive i en travl hverdag. Giv din kniv nogle strøg på slibestangen og du vil have en god kniv med en skarp knivsæg. Er dine knive helt døve og kan du slet ikke bruge dem i køkkenet, så anbefaler vi, at du giver dine knive en grundig genopslibning med en slibesten. 

Selvom et stykke strygestål giver dig gode resultater på kort tid, så er det sommetider nødvendigt med en mere dybdegående behandling af kniven. Med strygestålet kan du vedligeholde skarpheden i længere tid, men du giver ikke dine knive en decideret slibning.

Man kan sammenligne det lidt med at børste tænder og at gå til tandlægen. Du børster formentlig tænder hver eneste dag - og det samme kan du gøre med et stykke strygestål og dine knive. Det er en mindre opgave hver uge, der vedligeholder dine knive, så de altid er skarpe og klar til brug. 

Men en gang imellem er det nødvendigt at gå til tandlægen for at få en tandrensning. Det samme gælder knive. Selvom du vedligeholder dine knive ofte, altså børster dine tænder, så er det en god idé lige at give dine knive en grundig genopslibning, altså at gå til tandlægen for en tandrensning.

Strygestål til dine japanske knive

Hvis du har japanske knive - eller andre hårde knive - er det vigtigt, at du bruger et strygestål, der er lavet til disse typer knive. Det skyldes, at blandt andet japanske knive er lavet af en højere kvalitet stål, og kernestålet er enormt hårdt. Derfor kræver disse knive en særlig type strygestål - nemlig keramisk eller diamant strygestål.

Selv japanske knive, der er kendte for at være skarpe, kan blive sløve med tiden. Det er her, strygestålet kommer ind i billedet. Det er ikke anderledes at skærpe en japansk kniv på et strygestål, du stryger blot langs strygestålet fra hæl til spids på kniven og husker at gøre det på hver side. 

Det eneste, du skal være opmærksom på er dog, at du skal have en lidt anderledes vinkel, hvis du har med en japansk kniv at gøre. De japanske knive har en spidsere knivsæg, hvilket betyder, at du skal stryge den i en spidsere vinkel. Vi anbefaler, at du stryger den i omkring 10 grader, for at få den bedst mulige knivsæg.

Det er vigtigt, at du stryger dine knive jævnligt, da du forlænger levetiden på dine knive markant ved at fjerne ujævnheder. Det beskytter både knivsæggen - ja faktisk hele knivbladet.