Knivsliber
- Fremhævet
- Bestsellere
- Alfabetisk, A-Å
- Alfabetisk, Å-A
- Pris, lav til høj
- Pris, høj til lav
- Dato, ældre til nyere
- Dato, nyere til ældre
Hvad er en knivsliber?
Der findes flere forskellige redskaber, der kan slibe dine knive - det helt simple strygestål, som du kan tage i hånden og slibe dine knive lige inden madlavning, den lidt mere avancerede slibesten, der kræver tid, plads og præcision. De to typer slibeværktøjer er meget almindelige i hverdagskøkkenet, men endelig findes også en knivsliber, som kan både være manuel og elektrisk.
Knivsliberen gør det nemt og hurtigt at slibe dine knive - og den kan stå på bordet, så du har optimal stabilitet. Selve instrumentet består af enten et hjul eller knivblade, som du kører knivsæggen på, for at få samme effekt som et strygestål. De fleste knivslibere har en holdbarhed på 5000 stryg, så du har mulighed for at skærpe dine knive mange gange, inden du skal finde en ny.
Knivsliberen er ikke lige så effektiv som hverken strygestålet eller slibestenen, men den kan bruges i en snæver vending. Hvis du har brug for en skærpning af dine knive lige inden madlavning, vil vi altid anbefale, at du har et strygestål i knivblokken i stedet. Det kræver lige så lidt arbejde og skærper dine knive bedre og mere effektivt.
Knivsliber der skærer nemt igennem tomatskind
Kniven er et af de mest anvendte redskaber i ethvert køkken, og det er vigtigt at holde dem skarpe, så de beholder deres funktionalitet i køkkenet. Der er ikke noget værre end at være klar til at lave et lækkert måltid mad og så stå med en sløv kniv, der knap kan komme igennem blødt smør.
Det er dog ikke kun på grund af knivens skarphed, du bør sørge for at skærpe dine knive fra tid til anden - det er også for at sikre dine knive en længere levetid og holdbarhed. Slibning af knive er nemlig også en vigtig vedligeholdelse af knivsæggen, da en skarp knivsæg er langt mere holdbar og modstandsdygtig.
Der er flere forskellige måder at holde dine knive skarpe, og det, der afgør, hvordan du bør slibe dine knive, kommer an på hvor ofte du normalt sliber og skærper dine knive. Sliber du ofte dine knive og er god til at vedligeholde dem med et strygestål inden madlavning eller et par gange om året med en slibesten, så er det de to værktøjer, du bør have sammen med din knivsamling.
De seneste år er en lille knivsliber vundet frem i de danske køkkener. En knivsliber af den art kan du bruge som et strygestål, lige inden du skal i gang med din madlavning. Du har garanteret set det i enten den lokale isenkrammer eller måske hjemme hos nogle af dine venner eller familie. De er meget smarte og praktiske, men de vil blive udfordret af det traditionelle strygestål på både skærpningen og, når du er øvet med strygestålet, på effektiviteten.
Hvad er den bedste knivsliber?
Det er selvfølgelig svært at sige, hvilken knivsliber, der er den bedste. Det handler meget om personlige præferencer og hvilke knivblade dine knive har. Det vigtigste ved en knivsliber er, efter vores mening, at den har en skridsikker bund, så du har fuld kontrol over kniven. Det er trods alt et skarpt redskab, du står med i hånden - og derfor er det vigtigt, der er styr på sagerne.
Derudover skal du tænke på, hvilke knive du har, og ud fra din knivsamling, skal du finde en knivsliber, der har de rette slibesten på hjulet. Der sidder nemlig to slibesten, så du kan slibe på begge sider af knivsæggen på samme tid, men deres vinkel skal passe til knivens knivsæg. En god tommelfingerregel er, at de europæiske knive har en knivsæg med en vinkel på op til 40 grader, mens en japansk - eller japansk inspireret - kniv bør slibes med en vinkel på 15-20 grader.
Dernæst kan du overveje om den skal kunne gå i opvaskemaskinen, hvor stor den må være og om det skal være med keramisk slibesten på hjulet eller knivblade af metal, som også er udbredt blandt de knivslibere, du kan få i dag. Det er praktisk, at den kan gå i opvaskeren, men vores erfaring fortæller os, at de bedste knivslibere bør gøres rent i hånden. Somme tider er praktik dog vigtigere end de sidste små detaljer, så det er helt op til dine behov.
Afslutningsvis, kan man have præferencer omkring udseendet af knivsliberen. De klassiske knivslibere er sorte og hvide og passer til alle køkkener, men du kan også få knivslibere i rustfrit stål. De får et lidt industrielt look, hvilket også kan passe ind blandt dine hårde hvidevarer, hvis de også er i rustfrit eller børstet stål.
Slibning af knive - hvorfor er det vigtigt?
Det burde næsten give sig selv, at det er vigtigt at skærpe sine knive - om ikke andet, fordi det gør kniven skarp og en skarp kniv er sjovere at arbejde med. Alle har oplevet, at de har fået en sløv kniv i hånden. Det er der heldigvis råd for, og det er hverken svært eller tidskrævende - tværtimod er det faktisk sjovt og fedt at blive dygtig til.
Det er en sand fornøjelse at kunne skære med en skarp kniv. Derfor er det også den primære årsag til, at du bør skærpe dine knive, at du får en markant skarpere kniv, der skærer mere effektivt og kommer igennem alle stykker kød, frugt og grøntsager uden problemer.
Dernæst er en skarp kniv meget mere sikker at bruge i køkkenet. Det virker måske lidt kontraintuitivt, da bladet jo bliver skarpere og dermed mere ‘farligt’ - men det er simpelthen fordi, at du med en skarp kniv ikke på samme måde risikerer at kniven glider på en frugt eller grøntsag - du er i fuld kontrol over hvor kniven skærer og den smutter ikke pludselig, fordi du skal bruge mange kræfter på at komme igennem råvaren.
Hvis du sætter pris på dine knive, som vi gør, så vil du gerne have de samme knive så lang tid som muligt - og regelmæssig slibning er med til at forlænge dine knives levetid. Når du bruger en sløv kniv, kan det føre til endnu hurtigere nedslidning, da du skal ase og mase for at komme igennem en simpel omgang madlavning til hverdag. Hvis du er god til at få slebet dine knive, har du potentielt dine knive resten af livet.
Sidst, men bestemt ikke mindst, kan skarpe knive også forbedre kvaliteten af din madlavning. Forestil dig, at du skal skære en smuk bøftomat. Du vil gerne have nogle ensformige skiver, så du kan præsentere tomatens flotte mønster og du kan servere en beundringsværdig ret for dine gæster. Desværre er dine knive ikke blevet slebet, så du kan ikke komme igennem skindet på tomaten, så du er nødt til at lægge kræfter i for at komme igennem tomaten.
Det gør, at de skiver, der skulle have prydet serveringen, pludselig er helt mast sammen og det ellers så flotte mønster er ikke-eksisterende. Det ville være en ærgerlig situation - men du kan undgå det ved blot at skærpe og slibe dine knive regelmæssigt.